Calendar

Septembrie 2017
LunMarMierJocVinSamDum
 << < > >>
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Cine este conectat?

Membru: 0
Vizitator: 1

Anunt

rss Sindicalizare

Mar052012

18:23:36

Obama Avertizeaza Israelul


Președintele SUA, Barack Obama, a avertizat Israelul că aduce mult prea lejer în discuție subiectul unui eventual război cu Iranul, afirmând că acest lucru nu face decât să dea apă la moară Teheranului, care are scuza perfectă de a crește prețul petrolului. 

Înainte de întâlnirea sa cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, Obama s-a adresat Comitetului pentru Afaceri Publice Americano-Israeliene, unul dintre cele mai influente grupuri de lobby din Statele Unite. 

Obama a precizat explicit că SUA va folosi forța în cazul în care interesele țării sale o cer, însă s-a arătat deranjat de cei care se grăbesc să aducă în discuție varianta războiului, remarcă țintită către oficialii israelieni. 

"V-aș ruga să țineți cont de greutatea acestui subiect; de implicațiile pe care le are pentru Israel, pentru America și pentru toată lumea. Deja se vorbește cu prea multă lejeritate despre război", a spus Obama în discursul său către grupul de lobby. 

"În ultimele săptămâni, astfel de declarații nu au servit decât intereselor guvernului de la Teheran, care a crescut prețul petrolului, sporind fondurile pentru programul nuclear. Pentru securitatea Israelului, a Americii și lumii ar trebui să fim mai precauți în declarații. Este suficient să să creștem presiunea pe care o exercităm și să consolidăm coaliția internațională pe care am construit-o", a spus Obama.

"Acum este timpul să ne amintim de sfatul nemuritor al lui Teddy Roosevelt: Să vorbești blând și să ai o bâtă groasă în mână", a adăugat președintele SUA.

Totuși, Obama le-a făcut pe plac și membrilor grupului de lobby, declarând că nu va ajunge la o înțelegere cu Teheranul, atâta timp cât programul de înarmare nucleară continuă.

"Nu voi ezita să folosesc forța, dacă va fi nevoie să apăr Statele Unite și interesele ei", a spus Obama. 

Totuși, este de așteptat ca premierul Netanyahu să ceară concesii mai mari de la Obama, și anume stabilirea unor termeni clari de încetare a dezvoltării de arme nucleare în cazul Iranului și folosirea forței în cazul în care termenii nu sunt respectați. Netanyahu a declarat că Israelul va fi gata să se apere de unul singur în cazul în care este amenințat. 

Vineri, premierul israelian avertizase comunitatea internațională să nu cadă în "cursa negocierilor" cu Iranul, atâta timp cât guvernul de la Teheran continuă programul de înarmare nucleară.

Acesta a cerut comunității internaționale să solicite Iranului distrugerea facilităților subterane de lâng Qom, unde se bănuiește că ar fi dezvoltate armele nucleare.

Sâmbătă, președintele Israelului, Shimon Peres, a declarat că regimul iranian reprezintă "un afront la adresa demnității umane".

"Trebuie oprit și va fi oprit. Dacă va trebui să luptăm, credeți-mă, noi vom învinge", a mai spus Peres. 

Oficialii SUA au lăsat să se înțeleagă, totuși, că Obama nu va accepta termenii pe care Netanyahu vrea să-i impună Teheranului, pentru ca să nu se înțeleagă că SUA ar susține un atac al Israelului împotriva Iranului.

"Cred cu tărie că rămâne loc de diplomație, secondată de presiunea internațională. Atât SUA cât și Israelul presupun că Iranul nu dispune încă de arme nucleare și suntem extrem de vigilenți în ceea ce privește monitorizarea programului lor nuclear. Comunitatea internațională are responsabilitatea de a folosi timpul rămas așa cum trebuie. Liderii iranieni încă au ocazia de a lua o decizie corectă. Pot alege o cale care să-i aducă înapoi în comunitatea internațională sau pot alege o cale care nu duce nicăieri", a mai spus Obama în discursul să către grupul de lobby. 

Acesta a adăugat că experiența soldaților americani în Irak și Afganistan îl fac să nu se grăbească să pornească un război.

"Ca președinte și comandant al armatei, prefer pacea războiului. O parte a obligațiilor mele față de poporul american este să nu folosesc forța decât dacă circumstanțele mă obligă. Sunt sigur că și liderii israelieni știu asta și cunosc costurile și consecințele unui război", a mai spus Obama.

[ sursa: yahoo news allert ]Admin · 540 vizualizari · 0 comentarii
Categorii: Prima categorie

Link permanent catre articolul complet

http://draculea-andreea.blogcreativ.ro/STDA-b1/Obama-Avertizeaza-Israelul-b1-p121.htm

Comentarii

Acest articol nu are Comentariu momentan


Scrieti un comentariu

Comentariile nu sunt autorizate in acest blog

 
Libertatea nu se cumpara si nu se vinde. Ea se dobandeste.